1. w trójkącie prostokątnym punkt styczności okręgu wpisanego w ten trójkąt dzieli przeciwprostokątną na odcinki długości 5 i 12. Oblicz długość przyprostokątnych trójkąta.
wynik to 8 i 15
2. Dany jest trapez równoramienny ABCD.Ramię tego trapezu ma długość 10cm ,a obwód wynosi 40 cm.Oblicz długości podstaw tego trapezu,jeśli wiadomo,ze ,gdzie tg\(\displaystyle{ \alpha}\)=\(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\) jest kątem ostrym trapezu.
wynik to 2 cm i 18cm
3.Oblicz pole trójkąta EMN,wiedząc,że czworokąt ABCD jest prostokątem,w którym
AB = 60 cm,BC=30 cm i trójkąt ABE jest równoboczny.
punkt styczności
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
punkt styczności
1.
post603837.htm
2.
post601737.htm
3.
\(\displaystyle{ |<CBM|=30^o}\)
Policz \(\displaystyle{ |CM|}\), potem \(\displaystyle{ |MN|}\) i pole szukanego trójkata
post603837.htm
2.
post601737.htm
3.
\(\displaystyle{ |<CBM|=30^o}\)
Policz \(\displaystyle{ |CM|}\), potem \(\displaystyle{ |MN|}\) i pole szukanego trójkata