Witam i zgóry prosze o przniesienie do odpowiedniego działu, jeśli rozpocząłem w złym ;]
Muszę uzupełnić zależność:
\(\displaystyle{ \frac{c}{c+d} = \frac{ }{f}}\)
kompletnie nie wiem co powinienem wpisać w wolne pole, proszę o wytłumaczenie, lub podanie odpowiedzi i uzasadnienie czemu akurat tak i z czego to wynika.
Z góry dziękuje ;]
pozdrawiam
młodyM
Twierdzenie Talesa
-
- Użytkownik
- Posty: 941
- Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kingdom Hearts
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 222 razy
Twierdzenie Talesa
\(\displaystyle{ \begin{cases}\frac{c}{a}=\frac{c+d}{a+b}\\\frac{a}{e}=\frac{a+b}{f} \end{cases} \Rightarrow \frac{c}{c+d}=\frac{a}{a+b}=\frac{e}{f}}\)
Twierdzenie Talesa
rozumiem tylko do \(\displaystyle{ \Rightarrow}\)
mógłbyś mi po kolei wytłumaczyć co się skąd wzięło?? zależy mi na tym żeby to dobrze zrozumieć
mógłbyś mi po kolei wytłumaczyć co się skąd wzięło?? zależy mi na tym żeby to dobrze zrozumieć