Trójkąty wierzcholki
Trójkąty wierzcholki
Dany jest trójkąt ABC o wierzchołkach A(-2,5) b(-2,-7) C(4,5). Oblicz obwód trójkąta DEF,jeśli jest on podobny do trójkąta ABC w skali 3:4 ) Prosze serdecznie o pomoc ;*
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Trójkąty wierzcholki
|AB|=\(\displaystyle{ \sqrt{(-2-(-2))^{2}+(5-(-7))^{2}}=12}\)
|AC|=\(\displaystyle{ \sqrt{(-2-4)^{2}+(5-5)^{2}}=6}\)
|BC|=\(\displaystyle{ 6\sqrt{5}}\)Jak sobie narysujesz zobaczysz,że trójkąt jest prostokątny.
Dodajesz wszystkie długości boków i mnożysz sumę przez \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\)
|AC|=\(\displaystyle{ \sqrt{(-2-4)^{2}+(5-5)^{2}}=6}\)
|BC|=\(\displaystyle{ 6\sqrt{5}}\)Jak sobie narysujesz zobaczysz,że trójkąt jest prostokątny.
Dodajesz wszystkie długości boków i mnożysz sumę przez \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\)