1.oblicz pole czesci wspolenej dwoch kol jesli :
a) promienie kol maja dlugośc 5 cm, a środki oddalona sa od siebie o 8 cm
2. jaki procent pola kola stanowi pole n-kata foremnego wpisanego w to kolo??
_____
Przeniosłem z: Funkcje trygonometryczne
Poprawiłem temat
[bolo]
Zadania z kołami
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
Zadania z kołami
2.
Pole n-kata foremnego wpisanego w koło o promieniu R wynosi:
\(\displaystyle{ S=R^{2}n sin( \pi / n) cos( \pi / n)}\) (jak będziesz chciała wyprowadzenie to pisz)
Pole n-kata foremnego wpisanego w koło o promieniu R wynosi:
\(\displaystyle{ S=R^{2}n sin( \pi / n) cos( \pi / n)}\) (jak będziesz chciała wyprowadzenie to pisz)