Okręgi styczne zewnętrznie i wewnętrznie.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kirinek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 18 kwie 2009, o 12:07
Płeć: Mężczyzna

Okręgi styczne zewnętrznie i wewnętrznie.

Post autor: kirinek »

Na rysunku obok okręgi o środkach B i C są styczne zewnętrznie i jednocześnie są styczne wewnętrznie do okręgu o środku w punkcie A. Wykaż, że jeśli |BC|=|AC|, to długość odcinka AB jest równa długości średnicy okręgu o środku w punkcie C.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Okręgi styczne zewnętrznie i wewnętrznie.

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ |AC|=|BC|=r_B+r_C}\)
\(\displaystyle{ |AC|=r_A-r_C}\)
\(\displaystyle{ r_B+r_C=r_A-r_C}\)
Stąd
\(\displaystyle{ r_A-r_B=2r_c}\)

\(\displaystyle{ |AB|=r_A-r_B=2r_c}\)
ODPOWIEDZ