okręgi styczne

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
bridget
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 20 paź 2009, o 16:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

okręgi styczne

Post autor: bridget »

Odległości środków narysowanych niżej okręgów od wierzchołka kąta wynoszą odpowiednio 10 i 15. Okręgi te są styczne zewnętrznie i każdy z nich jest styczny do ramion kąta. Jakie długości mają promienie tych okręgów?


anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

okręgi styczne

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ r}\) - promień mniejszego okręgu
\(\displaystyle{ R}\) - promień większego okręgu
\(\displaystyle{ \begin{cases} r+R=5 \\ \frac{r}{10} = \frac{R}{15} \end{cases}}\)
ODPOWIEDZ