długości odcinków

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
alicja44
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 126
Rejestracja: 31 sty 2009, o 23:00
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy

długości odcinków

Post autor: alicja44 »

Znajdź długość odcinka KC,jeżeli |AB|prostokąta wynosi 15 cm,|BC|wynosi 4cm,a odcinek KB stanowi 1/3 boku AB.
Wyrwik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 8 gru 2009, o 22:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podlaskie\Wysokie Mazowieckie

długości odcinków

Post autor: Wyrwik »

\(\displaystyle{ \frac{1}{3} z 15=5

4^{2}+5^{2}=x^{2}

16+25=x^{2}

X=\sqrt{41}}\)

ok. 6,4
ODPOWIEDZ