Okręgi i ich środki
Okręgi i ich środki
W o (0,5cm)(okrąg o środku w punkcie 0 i promieniu 5cm)dana jest cięciwa CD.której odległość od środka okręgu wynosi 4cm.Oblicz długość cięciwy CD.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 10 gru 2009, o 19:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: małopolska
- Pomógł: 1 raz
Okręgi i ich środki
Połącz srodek okregu z punktami C i D. wtedy OC i OD =r =5 i z tw.Pitagorasa :
4^{2} +x ^{2} = 5^{2}
16 + x^{2} = 25
x ^{2} = 9
x=3czyli CD =6
4^{2} +x ^{2} = 5^{2}
16 + x^{2} = 25
x ^{2} = 9
x=3czyli CD =6