Romb i koło wpisane

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
MnicHu54
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 9 gru 2009, o 17:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Romb i koło wpisane

Post autor: MnicHu54 »

Mam takie zadanie:
Przekątne rombu mają długości \(\displaystyle{ 8cm i 6cm}\). Oblicz pole koła wpisanego w ten romb.
Zrobiłem coś takiego:
Rysunek:
AU
AU
28ine3s.jpg (15.25 KiB) Przejrzano 37 razy
\(\displaystyle{ d _{1} = 6cm ; d _{2} = 8cm}\)
Obliczyłem sobie \(\displaystyle{ a}\);
\(\displaystyle{ ( \frac{1}{2}d _{1}) ^{2} + ( \frac{1}{2}d _{2}) ^{2} = a^{2}}\)
\(\displaystyle{ 3^{2} + 4^{2} = a^{2}}\)
\(\displaystyle{ a^{2} = 25 / \sqrt{ }}\)
\(\displaystyle{ a = 5}\)

I nie mam pojęcia jak dalej zrobić to zadanie.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Romb i koło wpisane

Post autor: piasek101 »

Pole z przekątnych a potem ze wzoru na pole równoległoboku.
ODPOWIEDZ