Zadanie z trapezem

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Asse
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 23 maja 2006, o 16:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Domek na drzewie

Zadanie z trapezem

Post autor: Asse »

Cześć, przygotowując się do klasówki natknęłam się na takie zadanie:

"W trapezie ABCD, w którym podstawami są boki AB=a i CD=b, na boku BC obrano taki punkt E, że \(\displaystyle{ \frac{BE}{EC}=\frac{m}{n}}\). Przez punkt E poprowadzono prostą równoległą do AB, przecinającą bok AD w punkcie F. Oblicz długość odcinka EF."

Mógłby mi ktoś wyjaśnić w jaki sposób znaleźć rozwiązanie?
Awatar użytkownika
hellsing
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 191
Rejestracja: 30 mar 2006, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z kątowni
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 16 razy

Zadanie z trapezem

Post autor: hellsing »

Wyznacz pkt. G który będzie pkt. przecięcia się przedłużenia ramion. Odległość BE oznacz jako "m" a BC jako "n" wtedy CE wynosi "n-m". Z tw. Taalesa wyznacz GC . Następnie z Talesa wyznaczysz EF.
ODPOWIEDZ