Kwadrat ma bok 2cm.Oblicz:
a)pole i obwód koła wpisanego w ten kwadrat,
b)pole i obwód koła opisanego na tym kwadracie.
Kwadrat o boku.
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 6 paź 2009, o 16:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: matematyka
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
Kwadrat o boku.
r - promień koła wpisanego \(\displaystyle{ = \frac{1}{2}a}\)
R-promień koła opisanego \(\displaystyle{ = \frac{a \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ P=\pi r^2 \ lub \ P=\pi R^2}\)
\(\displaystyle{ Ob = \pi r \ lub \ P=\pi R}\)
R-promień koła opisanego \(\displaystyle{ = \frac{a \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ P=\pi r^2 \ lub \ P=\pi R^2}\)
\(\displaystyle{ Ob = \pi r \ lub \ P=\pi R}\)