Obwody tapezów równoramiennych

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
alicja44
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 126
Rejestracja: 31 sty 2009, o 23:00
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy

Obwody tapezów równoramiennych

Post autor: alicja44 »

Oblicz obwód trapezu równoramiennego , w którym podstawa dolna wynosi 12 cm,podstawa górna 2 cm a wysokość 12 cm.

nie mogę tego rozwiązać , prosze o pomoc i rozwiązanie zadania ; )
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Obwody tapezów równoramiennych

Post autor: anna_ »

Zrób rysunek, poprowadź wysokośc z wierzchołka kata rozwartego i policz ramię z twierdzenia Pitagorasa.
Reagan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 8 lis 2009, o 11:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ...
Podziękował: 1 raz

Obwody tapezów równoramiennych

Post autor: Reagan »

AU
AU
jhq44j.jpg (15.25 KiB) Przejrzano 59 razy
Podstawa\(\displaystyle{ a}\) trójkąta wynosi 5cm, gdyż (12cm - 2cm)/2 = 5cm
Teraz korzystamy z twierdzenia Pitagorasa. \(\displaystyle{ a^{2} + b^{2} = c^{2}}\)
\(\displaystyle{ 5^{2} + 12^{2} = c^{2}}\)
\(\displaystyle{ 25 + 144 = c^{2}}\)
\(\displaystyle{ 169 = c^{2}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{169} = c}\)
\(\displaystyle{ 13 = c}\)

A więc obwód wynosi 40 cm.
Pozdrawiam

Oj, widzę, że zanim uporałam się z Latexem, ktoś mnie uprzedził
ODPOWIEDZ