Oblicz długość odcinaka łączącego środki ramion trapezu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
nogiln
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 893
Rejestracja: 17 mar 2008, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mysłaków
Podziękował: 190 razy
Pomógł: 4 razy

Oblicz długość odcinaka łączącego środki ramion trapezu

Post autor: nogiln »

W trapezie \(\displaystyle{ ABCD}\), w którym podstawa \(\displaystyle{ \left| AB\right|= 12 \ cm}\) i podstawa \(\displaystyle{ \left| CD\right|= 4 \ cm}\), poprowadzono odcinek łączący środki ramion tego trapezu, oblicz długość tego odcinka.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Oblicz długość odcinaka łączącego środki ramion trapezu

Post autor: piasek101 »

Masz gotową zależność \(\displaystyle{ 0,5(a-b)}\)

[edit] Sorki za tę zależność nie sprawdzałem co napisałem - a znak pomyliłem.
Ostatnio zmieniony 10 gru 2009, o 21:42 przez piasek101, łącznie zmieniany 1 raz.
nogiln
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 893
Rejestracja: 17 mar 2008, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mysłaków
Podziękował: 190 razy
Pomógł: 4 razy

Oblicz długość odcinaka łączącego środki ramion trapezu

Post autor: nogiln »

piasek101 pisze:Masz gotową zależność \(\displaystyle{ 0,5(a-b)}\)
co to za zależność?
michas-__
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 3 paź 2009, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 14 razy

Oblicz długość odcinaka łączącego środki ramion trapezu

Post autor: michas-__ »

W trapezie odcinek łączący środki ramion jest średnią arytmetyczną długości jego podstaw.
nogiln
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 893
Rejestracja: 17 mar 2008, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mysłaków
Podziękował: 190 razy
Pomógł: 4 razy

Oblicz długość odcinaka łączącego środki ramion trapezu

Post autor: nogiln »

michas-__ pisze:W trapezie odcinek łączący środki ramion jest średnią arytmetyczną długości jego podstaw.
jakiś dowód możesz podać, skąd bierze się to twierdzenie?
michas-__
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 3 paź 2009, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 14 razy

Oblicz długość odcinaka łączącego środki ramion trapezu

Post autor: michas-__ »



Należy wykazać że \(\displaystyle{ 0,5(a+b) = c}\)
Powstają dwa trójkąty podobne \(\displaystyle{ ACD}\) i \(\displaystyle{ D{}EF}\).
Można więc zapisać zależność:

\(\displaystyle{ \frac{2y}{a + b} = \frac{y}{c} \\
2yc = y(a + b) \\
c = \frac{y(a + b)}{2y} \\
c = \frac{a + b}{2}}\)


Co należało okazać.
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2015, o 13:40 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
nogiln
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 893
Rejestracja: 17 mar 2008, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mysłaków
Podziękował: 190 razy
Pomógł: 4 razy

Oblicz długość odcinaka łączącego środki ramion trapezu

Post autor: nogiln »

może ktoś podać odpowiednie proporcje?
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Oblicz długość odcinaka łączącego środki ramion trapezu

Post autor: bakala12 »

michas-__, hola hola, a pokazałeś, że linia środkowa jest równoległa do podstaw? Dopóki tego nie pokażesz nie korzystaj z podobieństwa trójkątów.
Najprostszy dowód twierdzenia o linii środkowej trapezu jaki znam korzysta z własności wektorów.
Dowód:    
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Oblicz długość odcinaka łączącego środki ramion trapezu

Post autor: mortan517 »

Skoro już padła fraza średnia arytmetyczna to polecam poczytać o wszystkich pozostałych średnich w trapezie (kwadratowa, geometryczna, harmoniczna).
nogiln
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 893
Rejestracja: 17 mar 2008, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mysłaków
Podziękował: 190 razy
Pomógł: 4 razy

Oblicz długość odcinaka łączącego środki ramion trapezu

Post autor: nogiln »

michas-__ pisze:W trapezie odcinek łączący środki ramion jest średnią arytmetyczną długości jego podstaw.
Chodzi mi o tw. Talesa,

-- 13 kwietnia 2015, 06:46 --
michas-__ pisze: Należy wykazać że \(\displaystyle{ 0,5(a+b) = c}\)
Powstają dwa trójkąty podobne \(\displaystyle{ ACD}\) i \(\displaystyle{ D{}EF}\).
Może ktoś napisać jakie kąty są odpowiednie, i z jakich własności należy skorzystać aby wykazać podobieństwo trójkątów \(\displaystyle{ ACD}\) i \(\displaystyle{ AEF}\)?

-- 13 kwietnia 2015, 07:48 --

oczywiście \(\displaystyle{ D{}EF}\)-- 14 kwietnia 2015, 15:03 --Odpowiednie boki jakie mi się udało ustalić to bok \(\displaystyle{ AD}\) i \(\displaystyle{ ED}\), których stosunek \(\displaystyle{ \frac{AD}{ED}=2}\)>
Kąty odpowiednie to kąt\(\displaystyle{ ACD}\) leżący na przeciw boku \(\displaystyle{ AD}\) w trójkącie \(\displaystyle{ ACD}\) i kąt \(\displaystyle{ EFD}\) leżący na przeciw boku \(\displaystyle{ ED}\) w trójkącie \(\displaystyle{ EFD}\)
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2015, o 13:39 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ