uzasadnij wzór na pole powierzchni kwadratu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
Medea
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 24 paź 2009, o 12:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Chorzów
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 1 raz

uzasadnij wzór na pole powierzchni kwadratu

Post autor: Medea »

Uzasadnij wzór na pole powierzchni kwadratu

\(\displaystyle{ P=\frac{d^2}{2}}\), gdzie d jest przekątną figury.
hmm nie wiem jak tu się za to zabrać...
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

uzasadnij wzór na pole powierzchni kwadratu

Post autor: lukasz1804 »

Niech \(\displaystyle{ a}\) oznacza długość boku kwadratu. Mamy \(\displaystyle{ P=a^2}\). Ponadto z twierdzenia Pitagorasa jest \(\displaystyle{ d^2=a^2+a^2}\), skąd \(\displaystyle{ d^2=2a^2}\), tj. \(\displaystyle{ a^2=\frac{d^2}{2}}\). Stąd mamy \(\displaystyle{ P=\frac{d^2}{2}}\).
Awatar użytkownika
Medea
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 24 paź 2009, o 12:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Chorzów
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 1 raz

uzasadnij wzór na pole powierzchni kwadratu

Post autor: Medea »

A no faktycznie;) że na to nie wpadłam. Dziękuje bardzo;)
ODPOWIEDZ