witam ma problem z nastepującym zadaniem
Pole trójkąta prostokątnego jest równe 180 cm2 , a promień okręgu wpisanego w ten trójkąt ma długość 4cm. Oblicz długości boków tego trójkąta?
doszedłem ze a+b+c = 90 z wzoru \(\displaystyle{ r = \frac{2P}{a+b+C}}\) jednak nie wiem jak policzyć długości poszególnych boków , prosze o pomoc
Pole trójkąta prostokątnego jest równe 180 cm2 , a ...
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
Pole trójkąta prostokątnego jest równe 180 cm2 , a ...
należy rozwiązać układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} P= \frac{1}{2}a \cdot b \\ r= \frac{2P}{a+b+c}\a^2+b^2=c^2 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} P= \frac{1}{2}a \cdot b \\ r= \frac{2P}{a+b+c}\a^2+b^2=c^2 \end{cases}}\)