Obwód trapezu równoramiennego jest równy 116cm , Oblicz pole trapezu, jeśli ramię i podstawy tego trapezu tworzą w tej kolejności ciąg geometryczny rosnący, zaś długość odcinka łączącego środki boków nierównległych jest równy 41cm.
potrafi ktoś pomóc? bo dla mnie to czarna magia.
Obwód trapezu równoramiennego...
Obwód trapezu równoramiennego...
juz edytowałem przy przepisywaniu zjadłem wyraz, jak widze chyba ważny. Licze na pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Obwód trapezu równoramiennego...
\(\displaystyle{ c}\) - ramię
\(\displaystyle{ a}\) - podstawa
\(\displaystyle{ b}\) - podstawa
\(\displaystyle{ c,a,b}\) - ciąg geometryczny rosnący
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{a}{c} = \frac{b}{a} \\2c+a+b=116 \\ \frac{a+b}{2} =41 \end{cases}}\)
Potem \(\displaystyle{ h}\) z Pitagorasa
\(\displaystyle{ a}\) - podstawa
\(\displaystyle{ b}\) - podstawa
\(\displaystyle{ c,a,b}\) - ciąg geometryczny rosnący
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{a}{c} = \frac{b}{a} \\2c+a+b=116 \\ \frac{a+b}{2} =41 \end{cases}}\)
Potem \(\displaystyle{ h}\) z Pitagorasa
Obwód trapezu równoramiennego...
korzystając z tych równań, ciągle wychodzą mi jakieś głupoty, liczby nie wymierne, etc.
Czy była byś tak miła i pomogła mi dalej?
Czy była byś tak miła i pomogła mi dalej?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Obwód trapezu równoramiennego...
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{a}{c} = \frac{b}{a} \\2c+a+b=116 \\ \frac{a+b}{2} =41 \ / \cdot 2\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{a}{c} = \frac{b}{a} \\2c+a+b=116 \\ a+b =82 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{a}{c} = \frac{b}{a} \\2c+82=116 \\ a+b =82 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{a}{c} = \frac{b}{a} \\2c=116-82 \\ a+b =82 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{a}{c} = \frac{b}{a} \\2c=34 \\ a+b =82 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{a}{c} = \frac{b}{a} \\c=17 \\ a+b =82 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{a}{17} = \frac{b}{a} \\c=17 \\ a+b =82 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{a}{17} = \frac{b}{a} \\c=17 \\ a+b =82 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^2=17b \\c=17 \\ b=82-a \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^2=17(82-a ) \\c=17 \\ b=82-a \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ a^2=17(82-a )}\)
\(\displaystyle{ a^2 + 17a - 1394=0}\)
Niestety mi też wychodzą dziwne wyniki
\(\displaystyle{ a= \frac{ \sqrt{5865} -17}{2}}\)
drugi był ujemny
-- dzisiaj, o 22:33 --
Gdyby zamiast 41 było 40, wyniki byłyby liczbami naturalnymi.
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{a}{c} = \frac{b}{a} \\2c+a+b=116 \\ a+b =82 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{a}{c} = \frac{b}{a} \\2c+82=116 \\ a+b =82 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{a}{c} = \frac{b}{a} \\2c=116-82 \\ a+b =82 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{a}{c} = \frac{b}{a} \\2c=34 \\ a+b =82 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{a}{c} = \frac{b}{a} \\c=17 \\ a+b =82 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{a}{17} = \frac{b}{a} \\c=17 \\ a+b =82 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{a}{17} = \frac{b}{a} \\c=17 \\ a+b =82 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^2=17b \\c=17 \\ b=82-a \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^2=17(82-a ) \\c=17 \\ b=82-a \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ a^2=17(82-a )}\)
\(\displaystyle{ a^2 + 17a - 1394=0}\)
Niestety mi też wychodzą dziwne wyniki
\(\displaystyle{ a= \frac{ \sqrt{5865} -17}{2}}\)
drugi był ujemny
-- dzisiaj, o 22:33 --
Gdyby zamiast 41 było 40, wyniki byłyby liczbami naturalnymi.