ZADANIE1
a) 6 frac{1}{4} : 7 frac{2}{3}
b) 5 : 3,16
c) 8 frac{1}{5} : 12
d) 12,8 : 15 frac{1}{8}
ZADANIE2
Wyznacz stosunek różnicy liczb 3 frac{1}{3} i 1 frac{2}{3} do ich sumy.
ZADANIe3
Różnica dwóch boków prostokąta wynosi 15,6 cm. stosunek długości tych boków wynosi 7:4. Oblicz pole prostokąta.
___________________________
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam !
Przekształcanie stosunków liczb całkowitych.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 8 gru 2009, o 17:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 2 razy
Przekształcanie stosunków liczb całkowitych.
Toż to zwykłe dzielenie ułamków.
1.
a) \(\displaystyle{ \frac{25}{4}* \frac{3}{23}}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{5}{1}* \frac{100}{316}}\)
c) \(\displaystyle{ \frac{41}{5}* \frac{1}{12}}\)
d) ...
2. Najpierw odejmujesz ułamki, potem dodajesz, na koniec porównujesz obydwa wyniki.
1.
a) \(\displaystyle{ \frac{25}{4}* \frac{3}{23}}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{5}{1}* \frac{100}{316}}\)
c) \(\displaystyle{ \frac{41}{5}* \frac{1}{12}}\)
d) ...
2. Najpierw odejmujesz ułamki, potem dodajesz, na koniec porównujesz obydwa wyniki.