Wyznacz równanie okręgu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
monikab120
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 3 mar 2007, o 14:39
Płeć: Kobieta

Wyznacz równanie okręgu

Post autor: monikab120 »

Zadanie 1
Wyznacz równanie okręgu o środku S i promieniu r.
S(2,3), r=5
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Wyznacz równanie okręgu

Post autor: piasek101 »

Wystarczy wstawić do wzoru - patrz zeszyt, książka.
monikab120
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 3 mar 2007, o 14:39
Płeć: Kobieta

Wyznacz równanie okręgu

Post autor: monikab120 »

Czyli będzie :

\(\displaystyle{ (2-a)^{2}}\) + \(\displaystyle{ (3-b)^{2}}\) = \(\displaystyle{ (5)^{2}}\)
4 - 4a + \(\displaystyle{ a^{2}}\) + 9 - 6b + \(\displaystyle{ b^{2}}\) = 25
\(\displaystyle{ a^{2}}\) + \(\displaystyle{ b^{2}}\) - 4a - 6b - 12 = 0

Dobrze rozumiem?
Dziękuję za odpowiedź
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Wyznacz równanie okręgu

Post autor: piasek101 »

Nie.
2 i 3 wstawiasz zamiast (a) i (b) ; nic nie przekształcaj.
monikab120
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 3 mar 2007, o 14:39
Płeć: Kobieta

Wyznacz równanie okręgu

Post autor: monikab120 »

Dzięki wielkie.
ODPOWIEDZ