W trapezie równoramiennym ramię na długość 10cm wysokość ma 8 cm a długośc odcinka łączącego środki ramion wynosi 15 cm. Oblicz:
a) długosc podstaw trapezu
b) długość odcinków, na jakie punkt przeciecia przekątnych dzieli każdą z nich
Prosze o dokładny zapis i wytłumaczenie
Trapez równoramienny
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 8 gru 2009, o 13:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wleń
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Trapez równoramienny
Natychmiast mamy sumę podstaw(a+b)=30,bo długość odcinka łączącego ramiona ma długość 15 cm.
Z twierdzenia pitagorasa mamy,że podstawa dłuższa jest o 12cm dłuższa od krótszej(Możemy obliczyć przyprostokątne trójkątów utworzonych rzez te odcinki,wysokości i ramiona.Niech mają długość R).
Czyli a=9 b=21Mamy część a) za sobą.
Przekątne na mocy tw Talesa zostaną podzielone na poł przez odcinek łączący środki.
i Przekątnej długość się policzy wiedząc,że jej długość to pierwiastek z sumy kwadratów
długości wysokości i sumy długości krótszej podstawy i odcinka R.
Z twierdzenia pitagorasa mamy,że podstawa dłuższa jest o 12cm dłuższa od krótszej(Możemy obliczyć przyprostokątne trójkątów utworzonych rzez te odcinki,wysokości i ramiona.Niech mają długość R).
Czyli a=9 b=21Mamy część a) za sobą.
Przekątne na mocy tw Talesa zostaną podzielone na poł przez odcinek łączący środki.
i Przekątnej długość się policzy wiedząc,że jej długość to pierwiastek z sumy kwadratów
długości wysokości i sumy długości krótszej podstawy i odcinka R.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 8 gru 2009, o 13:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wleń