trapez równoramienny

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
olinkaaa17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 6 gru 2009, o 18:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 1 raz

trapez równoramienny

Post autor: olinkaaa17 »

obwód trapezu równoramienngo wynosi 100 cm a długosc ramienia trapezu równa się długosci odcinka łączącego środki ramion. Oblicz długosc ramienia trapezu
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

trapez równoramienny

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ \frac{a+b}{2} =c}\)
i
\(\displaystyle{ a+b+2c=100}\)
olinkaaa17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 6 gru 2009, o 18:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 1 raz

trapez równoramienny

Post autor: olinkaaa17 »

do tego też doszłam, ale coo dalej. bo jak podstawie do tego wzoru a+b+2c=100 too ii tak będę miec 2 niewiadome a i b ... dlatego nie wiem jak to rozwiązac
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

trapez równoramienny

Post autor: anna_ »

Wyznacz z I równania \(\displaystyle{ a+b}\) i podstaw do II równania. Masz policzyć tylko ramię, czyli \(\displaystyle{ c}\)
olinkaaa17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 6 gru 2009, o 18:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 1 raz

trapez równoramienny

Post autor: olinkaaa17 »

już kapuje )))
ODPOWIEDZ