Przekątna prostokąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Petermus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 563
Rejestracja: 17 lut 2007, o 15:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: POLSKA
Podziękował: 318 razy

Przekątna prostokąta

Post autor: Petermus »

W prostokącie przekątna długości d dzieli kąt prostokąta na dwie równe części. Wykaż, że pole kwadratu zbudowanego na tej przekątnej jest dwa razy większe od pola prostokąta.

Bardzo proszę o pomoc
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Przekątna prostokąta

Post autor: anna_ »

Przekątna jest jednocześnie dwusieczną kąta prostego, więc prostokąt musi być kwadratem.
na07
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 146
Rejestracja: 25 sie 2008, o 20:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 17 razy

Przekątna prostokąta

Post autor: na07 »

To wcale nie jest trudne. Jeśli przekątna dzieli kąt na dwie równe części, tzn że 90/2=45, czyli ten prostokąt jest kwadratem. Czyli mamy do czynienia z kwadratem o przekątnej długości d, a więc bok wynosi
\(\displaystyle{ a \cdot \sqrt{2} = d}\)
\(\displaystyle{ a = \frac{d \cdot \sqrt{2} }{2}}\)
A więc pole już potrafimy wyliczyć, a pole kwadratu a boku długości d też jest łatwe do obliczenia
. . .
co należało udowodnić.
ODPOWIEDZ