1 .w trapezie równoramiennym , którego ramię ma dlugość 12cm, a kąt ostry ma miarę dwa razy mniejsza od kąta rozwartego trapezu , wiedząc że przekątna jest prostopadła do ramienia , oblicz pole trapezu
2. trapez wpisano w okrąg o promieniu długości 5cm. środek okręgu nalezy do trapezu i znajduje sie w odległości 4cm od krótszej podstawy oraz 3cm od dłuższej podstawy. oblicz obwód i pole tego trapezu
geometria- trapez
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 20 paź 2009, o 12:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: lublin
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
geometria- trapez
1. Zobacz: post530020.htm?hilit= zadanie różni się tym, że w Twoim łatwiej wyliczyć kąt ostry.
2. Znajdziesz tutaj: post558903.htm?hilit=
Następnym razem, sprawdź czy już było takie zadanie
2. Znajdziesz tutaj: post558903.htm?hilit=
Następnym razem, sprawdź czy już było takie zadanie