miara katów

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
ola123_89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 2 lis 2009, o 22:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: koszalin
Podziękował: 16 razy

miara katów

Post autor: ola123_89 »

Kąty \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta}\) są kątami przyległymi Kąt wyznaczony przez dwusieczne kątów \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta}\) ma miarę :
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

miara katów

Post autor: lukasz1804 »

Z określenia kątów przyległych mamy \(\displaystyle{ \alpha+\beta=180^o}\). Kąt (wypukły) utworzony przez dwusieczne kątów \(\displaystyle{ \alpha, \beta}\) jest sumą \(\displaystyle{ \frac{1}{2}\alpha+\frac{1}{2}\beta}\), więc wobec powyższego jest on kątem prostym.
ODPOWIEDZ