Bok prostokąta ma długość 24 cm, a przekątna 26 cm. Przekątna dzieli prostokąt na dwa trójkąty. W każdy z nich wpisujemy koło. Oblicz odległość między środkami tych kół.
Ważne!
okrąg wpisany w trójkąt prostokątny
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 6 lis 2009, o 21:01
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 20 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
okrąg wpisany w trójkąt prostokątny
Policz drugi bok prostokąta, potem promień koła.
Promień okręgu wpisanego w trójkąt
\(\displaystyle{ r= \frac{2P}{a+b+c}}\)
Długość szukanego odcinka policzysz z Pitagorasa dla tego niebieskiego trójkąta.
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 6 lis 2009, o 21:01
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 20 razy
okrąg wpisany w trójkąt prostokątny
to jeszcze mam jedno: kąt wpisany jest o 30 stopni mniejszy od kąta środkowego opartego na tym samym łuku. Ile stopni ma każdy z tych kątów?
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 6 lis 2009, o 21:01
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 20 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
okrąg wpisany w trójkąt prostokątny
Musisz rozwiązac to rownanie
\(\displaystyle{ x=2(x-30^o)}\)
wyjdzie \(\displaystyle{ x=60^o}\) - kąt środkowy
\(\displaystyle{ x-30^o=60^o-30^o=30^o}\) - kąt wpisany
\(\displaystyle{ x=2(x-30^o)}\)
wyjdzie \(\displaystyle{ x=60^o}\) - kąt środkowy
\(\displaystyle{ x-30^o=60^o-30^o=30^o}\) - kąt wpisany