obliczenie promienia okręgu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
vectoor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 3 gru 2009, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: bialystok
Podziękował: 1 raz

obliczenie promienia okręgu

Post autor: vectoor »

Witam !!
mam pytanie mając długość cięciwy i odległość jej od okręgu czy można obliczyć promień tego okręgu??
Dzięuje i pozdrawiam;))
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

obliczenie promienia okręgu

Post autor: anna_ »

Licz z Pitagorasa.
vectoor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 3 gru 2009, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: bialystok
Podziękował: 1 raz

obliczenie promienia okręgu

Post autor: vectoor »

A jak konkretnie?? bo jakoś nie mam pomysłu jak wykożystać tu tw. Pitagorasa
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

obliczenie promienia okręgu

Post autor: anna_ »

AU
AU
1ed1ba464a5e19a6m.png (13.18 KiB) Przejrzano 102 razy
[/url]

\(\displaystyle{ R^2=( \frac{1}{2}d)^2+h^2}\)
vectoor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 3 gru 2009, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: bialystok
Podziękował: 1 raz

obliczenie promienia okręgu

Post autor: vectoor »

tylko jest maly problem bo ja mówiąc odleglosc od cięciwy do okręgu miałem na mysli odcinek (R-H) (wg rysunku)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

obliczenie promienia okręgu

Post autor: anna_ »

Jaki problem?
\(\displaystyle{ x}\) to ta Twoja odległość
wtedy \(\displaystyle{ h=R-x}\)

\(\displaystyle{ R^2=( \frac{1}{2}d)^2+(R-x)^2}\)
vectoor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 3 gru 2009, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: bialystok
Podziękował: 1 raz

obliczenie promienia okręgu

Post autor: vectoor »

Dobrze policzylem??
R=[(1/2 d^2)/2x]+[x^2)/2x]
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

obliczenie promienia okręgu

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ R= \frac{4x^2 + d^2}{8x}}\)
ODPOWIEDZ