pole kołą opisanego na sześciokącie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
ruda_sl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 2 lis 2008, o 18:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Ruda Sląska
Podziękował: 14 razy

pole kołą opisanego na sześciokącie

Post autor: ruda_sl »

Mam takie zadanko :
Oblicz pole koła opisanego na sześciokącie foremnym, jeżeli wiesz, że pole koła wpisanego w ten sześciokąt jest równe S.
Awatar użytkownika
mathX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 648
Rejestracja: 1 lis 2008, o 15:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 116 razy

pole kołą opisanego na sześciokącie

Post autor: mathX »

Promień koła wpisanego w sześciokąt wynosi \(\displaystyle{ r= \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)
Promień koła opisanego wynosi \(\displaystyle{ R=a}\)

Skoro \(\displaystyle{ S=\pi r^{2}=\pi \frac{3a^{2}}{4}}\)
to:
\(\displaystyle{ a^{2}= \frac{4S}{3\pi}}\)

Pole okręgu opisanego wynosi: \(\displaystyle{ P=\pi R^{2}=\pi a^{2}=\pi \cdot \frac{4S}{3\pi}= \frac{4}{3}S}\)

Pozdrawiam.
ruda_sl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 2 lis 2008, o 18:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Ruda Sląska
Podziękował: 14 razy

pole kołą opisanego na sześciokącie

Post autor: ruda_sl »

podziękowania
ODPOWIEDZ