Dwa zadania - miara kątów trójkąta, obliczenie pola trójkąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
dimitryorev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 3 gru 2009, o 21:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz

Dwa zadania - miara kątów trójkąta, obliczenie pola trójkąta

Post autor: dimitryorev »

Zadanie 1
Punkt D leży na boku |BC| trójkąta równoramiennego |ABC| w którym |AC|=|BC|. |AD| dzieli trójkąt ABC na dwa trójkąty równoramienne w taki sposób, że |AB|=|AD|=|CD|. Oblicz miary kątów trójkąta |ABC|.

Zadanie 2
Oblicz pole trójkąta równoramiennego |ABC|, w którym długość |AB| = 25 i |AC|=|BC| = 13.

Prosiłbym o pomoc, w rozwiązaniu tych zadań, gdyż jestem słaby w planimetrii.

Pozdrawiam
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Dwa zadania - miara kątów trójkąta, obliczenie pola trójkąta

Post autor: anna_ »

1. post441481.htm

2. Policz wysokość z Pitagorasa.
ODPOWIEDZ