Okrąg wpisany w trójkąt i długość odcinka.
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
Okrąg wpisany w trójkąt i długość odcinka.
Dany jest trójkąt prostokątny ABC, w którym |BC|=30, |AC|=40, |AB|=50. Punkt W jest środkiem okręgu wpisanego w ten trójkąt. Okrąg wpisany w trójkąt ABC jest styczny do boku AB w punkcie M. Oblicz długość odcinka CM.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Okrąg wpisany w trójkąt i długość odcinka.
Promień wpisanego to \(\displaystyle{ r=0,5(a+b-c)}\), mając go znajdziesz (może) BM.
Potem kosinus kąta B (z trójkąta prostokątnego); i z tw kosinusów (w BCM) masz co trzeba.
Potem kosinus kąta B (z trójkąta prostokątnego); i z tw kosinusów (w BCM) masz co trzeba.
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
Okrąg wpisany w trójkąt i długość odcinka.
No tak, ale ten pierwszy wzór...musiałbym umieć go wyprowadzić bo go nie ma w tablicach a zadanie jest z matury podstawowej :/
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Okrąg wpisany w trójkąt i długość odcinka.
Nie musisz go wyprowadzać (a idzie bardzo łatwo).
Możesz też tak (może jest w tablicach):
\(\displaystyle{ P=0,5ab}\) oraz \(\displaystyle{ P=0,5O_b\cdot r}\)
Możesz też tak (może jest w tablicach):
\(\displaystyle{ P=0,5ab}\) oraz \(\displaystyle{ P=0,5O_b\cdot r}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
Okrąg wpisany w trójkąt i długość odcinka.
Promień mi wyszedł r=10 ale za nic nie mogę wyliczyć tego BM