Dwa okręgi i równość kątów.
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
Dwa okręgi i równość kątów.
Dane są dwa okręgi o wspólnym środku O i średnicach odpwiednio AB i CD (punkty A,B,C,D i O są współliniowe oraz |AB|>|CD|). Punkt P leży na wewnętrznym półokręgu, punkt R leży na zewnętrznym półokręgu, punkty O,P i R są współliniowe. Udowodnij, że \(\displaystyle{ | \sphericalangle APB| + | \sphericalangle CRD| = 180^{\circ}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 450
- Rejestracja: 3 kwie 2007, o 18:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 68 razy
Dwa okręgi i równość kątów.
Zauważ, że \(\displaystyle{ AOP \equiv COR}\) na mocy cechy bkb. Oba trójkąty są prostokątne więc:
\(\displaystyle{ |\sphericalangle OAP| + | \sphericalangle APO| = 90}\) oraz \(\displaystyle{ | \sphericalangle CRO|+| \sphericalangle RCO| = 90}\). Teraz z przystawania trójkątów:\(\displaystyle{ |\sphericalangle OAP| = | \sphericalangle CRO|}\) i symetrycznie dla pozostałych kątów. Dodając stronami dostajesz tezę.
\(\displaystyle{ |\sphericalangle OAP| + | \sphericalangle APO| = 90}\) oraz \(\displaystyle{ | \sphericalangle CRO|+| \sphericalangle RCO| = 90}\). Teraz z przystawania trójkątów:\(\displaystyle{ |\sphericalangle OAP| = | \sphericalangle CRO|}\) i symetrycznie dla pozostałych kątów. Dodając stronami dostajesz tezę.
Ostatnio zmieniony 3 gru 2009, o 19:31 przez adek05, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Dwa okręgi i równość kątów.
Prostokątne to będą tylko wtedy gdy \(\displaystyle{ OR}\) będzie prostopadłe to \(\displaystyle{ AB}\)adek05 pisze:Zauważ, że \(\displaystyle{ AOP \equiv COR}\) na mocy cechy bkb. Oba trójkąty są prostokątne więc:
\(\displaystyle{ |\sphericalangle OAP| + | \sphericalangle APO| = 90}\) oraz \(\displaystyle{ | \sphericalangle CRO|+| \sphericalangle RCO| = 90}\). Teraz z przystawania trójkątów:\(\displaystyle{ |\sphericalangle OAP| = | \sphericalangle CRO|}\) i symetrycznie dla pozostałych kątów. Dodając stronami dostajesz tezę.
-
- Użytkownik
- Posty: 450
- Rejestracja: 3 kwie 2007, o 18:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 68 razy
Dwa okręgi i równość kątów.
Tak, jasne. Ale trójkąty tak czy siak są podobne
Kąt COR jest wspólny dla obu trójkątów: APO i COR. Dalej \(\displaystyle{ |AO| = |OR|}\) i \(\displaystyle{ |CO| = |OP|}\) Dalej podobnie z sumy kątów.
Kąt COR jest wspólny dla obu trójkątów: APO i COR. Dalej \(\displaystyle{ |AO| = |OR|}\) i \(\displaystyle{ |CO| = |OP|}\) Dalej podobnie z sumy kątów.
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
Dwa okręgi i równość kątów.
Nie za bardzo widzę to podobieństwo. |AO|=|OR| to napewno, kąt AOR jest wspólny ale potrzebna jest jeszcze jedna cecha.
Poza tym za bardzo nie rozumiem tego rozwiązania...
Poza tym za bardzo nie rozumiem tego rozwiązania...
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
Dwa okręgi i równość kątów.
No tak ale to mi przecież nic nie daje bo te odcinki leżą na bokach AO i OR :/ A to już wykorzystałem...
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
Dwa okręgi i równość kątów.
Masakra nie mogę się w tym połapać. Mógłby ktoś to rozwiązać? Byłbym naprawdę bardzo wdzięczny. Bardzo proszę abyście podali mi na podstawie czego stwierdzacie że dane trójkąty są podobne. Będę bardzo wdzięczny.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Dwa okręgi i równość kątów.
Trójkąt \(\displaystyle{ COR}\) i \(\displaystyle{ AOP}\)
\(\displaystyle{ |<COR|=|<AOP|}\) - to jest kąt wspólny
\(\displaystyle{ |OR|=|OA|}\) - bo to promień większego okręgu
\(\displaystyle{ |OC|=|OP|}\) - bo to promień mniejszego okręgu
Podobnie trójkąt \(\displaystyle{ OBP}\) i \(\displaystyle{ ODR}\)
\(\displaystyle{ |<COR|=|<AOP|}\) - to jest kąt wspólny
\(\displaystyle{ |OR|=|OA|}\) - bo to promień większego okręgu
\(\displaystyle{ |OC|=|OP|}\) - bo to promień mniejszego okręgu
Podobnie trójkąt \(\displaystyle{ OBP}\) i \(\displaystyle{ ODR}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Dwa okręgi i równość kątów.
Widziałeś rysunek?
\(\displaystyle{ | \sphericalangle APB|=y+t}\)
\(\displaystyle{ | \sphericalangle CRD|=x+z}\)
Z sumy kątów trójkąta \(\displaystyle{ ABP}\)
\(\displaystyle{ x+z+t+y=180^o}\)
\(\displaystyle{ | \sphericalangle APB|=y+t}\)
\(\displaystyle{ | \sphericalangle CRD|=x+z}\)
Z sumy kątów trójkąta \(\displaystyle{ ABP}\)
\(\displaystyle{ x+z+t+y=180^o}\)