Wysokość równologłoboku
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 2 gru 2009, o 22:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kozienice
- Podziękował: 26 razy
Wysokość równologłoboku
W równoległoboku ABCD mamy dane: AB=15 cm i BC=6 cm. Jedna z wysokości tego równoległoboku ma długość 8 cm. Zatem druga wysokość ma długość.
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
Wysokość równologłoboku
\(\displaystyle{ P=a \cdot b \vee P=b \cdot H}\)
\(\displaystyle{ P=15 \cdot 8 = 120}\)
\(\displaystyle{ 120=6 \cdot H \Rightarrow H=20}\)
\(\displaystyle{ P=15 \cdot 8 = 120}\)
\(\displaystyle{ 120=6 \cdot H \Rightarrow H=20}\)