Do okręgu o środku w punkcie O=(2,0) należy punkt A=(-1,4). Wyznaczyć równanie tego okręgu.
Z góry dziękuję
Do okręgu o środku w punkcie O=(2,0) należy punkt...........
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
Do okręgu o środku w punkcie O=(2,0) należy punkt...........
równanie okregu \(\displaystyle{ (x-a)^2 + (y-b)^2 = r^2}\)
\(\displaystyle{ (x-2)^2 + (y-0)^2 = r^2}\)
\(\displaystyle{ (-1-2)^2 + 4^2 = r^2}\)
\(\displaystyle{ 9+16= r^2 \Rightarrow r^2 = 25}\)
\(\displaystyle{ (x-2)^2 + y^2 = 25}\)
\(\displaystyle{ x^2-4x+4 +y^2 = 25}\)
\(\displaystyle{ x^2+y^2-4x=21}\)
\(\displaystyle{ (x-2)^2 + (y-0)^2 = r^2}\)
\(\displaystyle{ (-1-2)^2 + 4^2 = r^2}\)
\(\displaystyle{ 9+16= r^2 \Rightarrow r^2 = 25}\)
\(\displaystyle{ (x-2)^2 + y^2 = 25}\)
\(\displaystyle{ x^2-4x+4 +y^2 = 25}\)
\(\displaystyle{ x^2+y^2-4x=21}\)