pole prostokąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Kamishi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 28 sty 2009, o 16:38
Płeć: Kobieta
Podziękował: 9 razy

pole prostokąta

Post autor: Kamishi »

Dany jest prostokąt o bokach a i b. Zmniejszamy długość boku a 0 10 % oraz zwiększamy długość boku b o 20 % . O ile procent zwiększy się pole tego prostokąta?

Wiem, że wyjdzie 8 % ale to dlatego, ze wymyśliłam boki a i b i podstawiałam.. ale potrzebuje konkretnego równania na to.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

pole prostokąta

Post autor: Sherlock »

Czytamy i zdania na równania zamieniamy
Kamishi pisze:Zmniejszamy długość boku a 0 10 %
\(\displaystyle{ a'=0,9a}\)
Kamishi pisze:zwiększamy długość boku b o 20 %
\(\displaystyle{ b'=1,2b}\)
Kamishi pisze:O ile procent zwiększy się pole tego prostokąta?
\(\displaystyle{ \frac{a'b'}{ab} \cdot 100\%}\)
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

pole prostokąta

Post autor: lukasz1804 »

\(\displaystyle{ \frac{(a-10\%a)(b+20\%b)}{ab}\cdot 100\%-100\%=\frac{0,9a\cdot 1,2b}{ab}\cdot 100\%-100\%=(0,9\cdot 1,2-1)\cdot 100\%=0,08\cdot 100\%=8\%}\)
ODPOWIEDZ