Mam problem z dwoma zadaniami, moglby ktos je rozwiazac?
1.) - Narysuj prostą i znajdz jej obraz w obrocie dookoła punktu 0
a) - Należącego do prostej, o kąt L= 45* (stopni)
b) - Nienależącego do prostej o kąt L=180* (stopni)
2.) Narusuj obraz prostkąta w obrocie o kąt L=90* (stopni), dookoła dowolnego punktu leżącego.
a) - na zewnatrz prostokąta
b) - wewnatrz prostokąta.
"Obrót płaszczyzny"
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 31 maja 2006, o 17:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: śląsk
- hellsing
- Użytkownik
- Posty: 191
- Rejestracja: 30 mar 2006, o 14:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z kątowni
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 16 razy
"Obrót płaszczyzny"
Toć to z definicji obrotu wynika.
Do rzeczy 1a) Narysuj dowolną prostą prostopadłą do prostej którą narysowałeś i walnij dwusieczną pawstałego konta(pamiętaj w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara.
1b) Wyznacz prostą i wyznacz punkt. Wybierz 2 pkt. i przełuż je względem punktu O i poprowadz przez nie prostą.(punkty rób jak przy symetri punktowej).
2 Całe zadanie opiera się na podstawach obrotu które znajdziesz w każdym podręczniku dla gimnazjum lub liceum.
Do rzeczy 1a) Narysuj dowolną prostą prostopadłą do prostej którą narysowałeś i walnij dwusieczną pawstałego konta(pamiętaj w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara.
1b) Wyznacz prostą i wyznacz punkt. Wybierz 2 pkt. i przełuż je względem punktu O i poprowadz przez nie prostą.(punkty rób jak przy symetri punktowej).
2 Całe zadanie opiera się na podstawach obrotu które znajdziesz w każdym podręczniku dla gimnazjum lub liceum.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 31 maja 2006, o 17:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: śląsk
"Obrót płaszczyzny"
No wiesz , mozna powiedziec jestem "cimny" z maty...i to bardzo ::((:.....Ciekawi mnie humanistyka...a nie jakies rysuneczki. A byby ktos taki dobry i te dwa zadanka mi zrobil (narysowal itp) i przeslal na e-mail ? lub zrobil tutaj.Prosze...