Mam do wykonania trzy poniższe zadania:
zad.1. Na okręgu opisano trapez, którego obwód wynosi 52 cm.
Oblicz długość odcinka łączącego środki ramion tego trapezu.
zad.2. W prostokącie, którego obwód wynosi 44 cm, różnica odległości punktu przecięcia przekątnych
od dwóch nierównych boków wynosi 8 cm. Oblicz długość boków.
Bardzo proszę o pomoc!
Długość boków prostokąta,kwadratu...
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Długość boków prostokąta,kwadratu...
"Różnica odległości punktu przrecięcia przekątnych od dwóch nierównych boków"
Jaka to jest odległość od dwóch nierównych boków?
Jaka to jest odległość od dwóch nierównych boków?
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Długość boków prostokąta,kwadratu...
1. Przypomnij sobie własność boków czworokąta opisanego na okręgu. Długość szukanego odcinka to średnia arytmetyczna długości obu podstaw (poszperaj na forum, były dowody).
2.
Zauważ, że: \(\displaystyle{ 2 \cdot 2 \cdot (x+8)+2 \cdot 2 \cdot x=44}\)
2.
Zauważ, że: \(\displaystyle{ 2 \cdot 2 \cdot (x+8)+2 \cdot 2 \cdot x=44}\)
Długość boków prostokąta,kwadratu...
Pierwsze zadanie już mi się udało obliczyć.
Ale, nie wiem jak mam zrobić to drugie zadanie?.
Ale, nie wiem jak mam zrobić to drugie zadanie?.
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Długość boków prostokąta,kwadratu...
Zerknij wyżej, obwód prostokąta można utworzyć z czterech odcinków x oraz czterech x+8.
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Długość boków prostokąta,kwadratu...
\(\displaystyle{ x=1,5}\)
więc jeden bok prostokąta ma długość 3 zaś drugi 19
więc jeden bok prostokąta ma długość 3 zaś drugi 19