Mam problem w otrzymaniu wyniku
W trapezie równoramiennym, którego kąt ostry ma miarę \(\displaystyle{ 45^{\circ}}\), suma długości wysokości i dłuższej podstawy jest równa 12. Jakie długości powinny mieć boki trapezu, aby jego pole było największe?
Nie rozumiem takiego typu zadań, dlaczego podajemy wartość współrzędnej x wierzchołka paraboli?
Zadania optymalizacyjne - trapez
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 3 lis 2009, o 17:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Zadania optymalizacyjne - trapez
oznacz: h - wys. trapezu; b - górna podstawa; ( x + b + x ) - dolna podstawa.
z war. zad: \(\displaystyle{ h + b + 2 \, x = 12}\);
oraz \(\displaystyle{ \frac{h}{x} = tg(45) = 1}\);
drugie podstawiasz do pierwszego a to wszystko do równania na pole trapezu. Otrzymasz równanie kwadratowe, którego wykresem jest parabola skierowana ramionami w dół. Współrzędne wierzchołka paraboli ( policzysz z postaci kanonicznej ) pokazują jej maksimum, a ponieważ parabola opisuje pole trapezu w zależności od kawałka boku ( np. x ); albo boku - b ( w zależności co podstawisz ) - to max pola odpowiada max paraboli.
z war. zad: \(\displaystyle{ h + b + 2 \, x = 12}\);
oraz \(\displaystyle{ \frac{h}{x} = tg(45) = 1}\);
drugie podstawiasz do pierwszego a to wszystko do równania na pole trapezu. Otrzymasz równanie kwadratowe, którego wykresem jest parabola skierowana ramionami w dół. Współrzędne wierzchołka paraboli ( policzysz z postaci kanonicznej ) pokazują jej maksimum, a ponieważ parabola opisuje pole trapezu w zależności od kawałka boku ( np. x ); albo boku - b ( w zależności co podstawisz ) - to max pola odpowiada max paraboli.
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 3 lis 2009, o 17:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy
Zadania optymalizacyjne - trapez
Dziękuję - wynik wyszedł mi zgodny z kluczem, trochę to pogmatwane i nie do końca logiczne, ale dzięki ; )