Znajdowanie obrazu odcinka

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
arl3nu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 2 maja 2009, o 13:27
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 17 razy

Znajdowanie obrazu odcinka

Post autor: arl3nu »

mamy odcinek AB o końcach A=(-1,-2) B=(2,3). Znajdz obraz w przekształceniu \(\displaystyle{ S_{0X} \circ T_{[0,3]}}\). S - symetria T - translacja. Szkopół w tym o ile symetria względem osi X czy translacja nie robi mi żadnych problemów to ten znaczek \(\displaystyle{ \circ}\) zbija mnie totalnie z tropu.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Znajdowanie obrazu odcinka

Post autor: Kartezjusz »

to kółeczko oznacza,że wykonujesz połączone przekształczenie:
Złożenie przekształceń:Najpierw translacji,a potem symetrii
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Znajdowanie obrazu odcinka

Post autor: anna_ »

To złożenie, najpierw translacja, otrzymasz odcinek \(\displaystyle{ A'B'}\)
potem szukasz obrazu odcinka \(\displaystyle{ A'B'}\)w symetrii
arl3nu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 2 maja 2009, o 13:27
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 17 razy

Znajdowanie obrazu odcinka

Post autor: arl3nu »

Dziękuje, moge coś wiecej dostać o tych przekształceniach bo jedyne co znalazłem to skalary. Chodzi mi o ogólne zasady tych przekształceń, co pierwsze co 2 itd. Będe wdzięczny
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Znajdowanie obrazu odcinka

Post autor: anna_ »

Znalazłam regułkę:
Jeżeli figurę F odwzorowano przez przekształcenie P na figurę \(\displaystyle{ F' (P(F)=F')}\), a następnie figurę \(\displaystyle{ F'}\)przez przekształcenie \(\displaystyle{ Q}\) odwzorowano ma figurę \(\displaystyle{ F'' (Q(F')=F'')}\), to utworzone zostało przekształcenie prowadzące od \(\displaystyle{ F}\) do \(\displaystyle{ F''}\), które nazywamy złożeniem przekształceń \(\displaystyle{ P}\) i \(\displaystyle{ Q}\). Piszemy wtedy \(\displaystyle{ (Q°P)(F)=F''}\)

Zaczynasz przekształcać od tego przekształcenia, które jest "w środku" ( czyli na chłopski rozum od końca)
ODPOWIEDZ