obwod Trapezu -zad.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
nice88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 240
Rejestracja: 1 lut 2006, o 20:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: zagranica
Podziękował: 7 razy

obwod Trapezu -zad.

Post autor: nice88 »

W trapezie ABCD ktory nie jest rownoleglobokiem , boki AB i CD sa rownolegle. Przekatna Bd dzieli trapez na dwa trojkaty podobne Wiadomo ze |AB|=10 , |BD|=8 i |AD|= 5. oBLICZ obwod trapezu.


moze mi ktos powiedziec co mam pokoleji zrobic ale to obliczyc?
Awatar użytkownika
bolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2470
Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BW
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 191 razy

obwod Trapezu -zad.

Post autor: bolo »

\(\displaystyle{ \angle ABD = \angle BDC}\), więc \(\displaystyle{ \angle DAB \angle DCB}\), bo w przeciwnym wypadku byłby to równoległobok. Proporcja wygląda następująco:

\(\displaystyle{ \frac{|AB|}{|AD|}=\frac{|BD|}{|BC|} \\ \frac{10}{5}=\frac{8}{|BC|} \\ |BC|=4 \\ \frac{|CD|}{|BD|}=\frac{|DB|}{|AB|} \\ \frac{|CD|}{8}=\frac{8}{10} \\ |CD|=6\frac{2}{5}}\)

Obwód wynosi: \(\displaystyle{ |AB|+|BC|+|CD|+|AD|=10+4+6\frac{2}{5}+5=25\frac{2}{5}}\)
nice88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 240
Rejestracja: 1 lut 2006, o 20:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: zagranica
Podziękował: 7 razy

obwod Trapezu -zad.

Post autor: nice88 »

ok dzieki wielkie
ODPOWIEDZ