zad.1 Prostokąt ABCD, którego obwód wynosi 10cm, jest podobny do prostokąta o bokach długości 6cm i 8cm. Oblicz pole prostokąta ABCD.
Z góry dziękuję za rozwiązanie.
Prostokąt ABCD
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 28 lis 2009, o 16:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Prostokąt ABCD
W prostokącie L= 2(a+b) = 10, czyli a+b=5,
jeśli drugi trójkąt jest podobny to stosunek boków się nie zmienia, więc a/b = 6/8, czyli a/b = 3/4,
z tego a=3/4*b, po podstawieniu do pierwszego powinno wyjść ;]
jeśli drugi trójkąt jest podobny to stosunek boków się nie zmienia, więc a/b = 6/8, czyli a/b = 3/4,
z tego a=3/4*b, po podstawieniu do pierwszego powinno wyjść ;]