Proszę o rozwiązanie zadania :
Wzór ozdabiający brzeg talerza powtarza się 8 razy. Jaka jest długość pojedynczego wzoru, jeżeli powierzchnia talerza jest równa 12,1π dm?
Obliczanie długości wzoru
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
Obliczanie długości wzoru
\(\displaystyle{ P = \pi r^2 = 12,1 \pi}\)
\(\displaystyle{ r^2 = 12,1}\)
\(\displaystyle{ r \approx 3,48}\)
długość wzoru równa się 1/8 obwodu talerza \(\displaystyle{ = \frac{1}{8} \cdot 2 \pi r = \frac{1}{4}\pi \cdot 3,48 = 0,87 \pi \approx 2,73}\)
\(\displaystyle{ r^2 = 12,1}\)
\(\displaystyle{ r \approx 3,48}\)
długość wzoru równa się 1/8 obwodu talerza \(\displaystyle{ = \frac{1}{8} \cdot 2 \pi r = \frac{1}{4}\pi \cdot 3,48 = 0,87 \pi \approx 2,73}\)