Proszę o rozwiązanie zadania :
Średnica koła samochodowego wynosi 0,75 m. Ile kilometrów przejechał samochód, jeżeli w czasie jazdy koło to wykonało 2000 obrotów.
Obliczanie drogi na podstawie średnicy koła i liczby obrotów
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
Obliczanie drogi na podstawie średnicy koła i liczby obrotów
\(\displaystyle{ Ob = 2r \pi = 0,75 \pi \approx 2,355 m}\)
\(\displaystyle{ 2,355 \cdot 2000 = 4710 m \approx 4,7 km}\)
\(\displaystyle{ 2,355 \cdot 2000 = 4710 m \approx 4,7 km}\)
Ostatnio zmieniony 27 lis 2009, o 22:18 przez barakuda, łącznie zmieniany 1 raz.