Uzasadnij że suma odległosci punktu przeciecia przekątnych dowolnego czworokąta od wierzchołków tego czworokąta jest mniejsza od odleglosci dowolnego innego punktu plaszczyzny od wierzcholkow tego czworokąta (inf. trzeba uzyc nierownosci trojkąta). oznaczmy punkt przeciecia jako K a dowolny punkt jako Z tego wynika że |KA|+|KB|+|KC|+|KD| < |ZA|+|ZB|+|ZC|+|ZD|
Pomoże ktos ulozyc dalsze nierownosci?:)
Nierówność trójkąta - dowód
-
- Użytkownik
- Posty: 129
- Rejestracja: 15 lis 2009, o 21:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 5 razy
Nierówność trójkąta - dowód
jeśli Z to punkt poza czworokątem
to mamy:
AZ+ZC>AC=AE+EC
BZ+ZD>BD=BE+ED
sumujemy i koniec.
jako ćwiczenie sprawdź co się dzieje dla punktu wewnątrz czworokąta.
to mamy:
AZ+ZC>AC=AE+EC
BZ+ZD>BD=BE+ED
sumujemy i koniec.
jako ćwiczenie sprawdź co się dzieje dla punktu wewnątrz czworokąta.
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 10 paź 2009, o 14:22
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3 razy
Nierówność trójkąta - dowód
udowodnij, że suma odległości dowolnego punktu płaszczyzny od wierzchołka danego czworokąta jest większa od połowy obwodu tego czworokąta. pomocy, plisss