Witam. Mam problem z pewnym zadaniem. Bardzo proszę o podanie rozwiązanie. Oto one :
Oblicz obwód koła jeżeli wiadomo, że jego pole jest równe 240,25 (pi) cm2.
Oblicznie obwodu koła
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
Oblicznie obwodu koła
\(\displaystyle{ P=\pi r^2 = 240,25 \pi}\)
\(\displaystyle{ r^2 = 240,25 \pi}\)
\(\displaystyle{ r=15,5}\)
\(\displaystyle{ OB = 2 \pi r = 2 \pi \cdot 15,5 = 31 \pi \ cm}\)
\(\displaystyle{ r^2 = 240,25 \pi}\)
\(\displaystyle{ r=15,5}\)
\(\displaystyle{ OB = 2 \pi r = 2 \pi \cdot 15,5 = 31 \pi \ cm}\)