Miara kątów trójkąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
JustekXD
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 14 paź 2009, o 10:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Świdnica

Miara kątów trójkąta

Post autor: JustekXD »

w okręgu o środku O poprowadzono średnicę AB i cięciwę AC. Wiedząc, że kąt BAC = 20 stopni, oblicz miary kątów trójkąta BOC.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Miara kątów trójkąta

Post autor: lukasz1804 »

Trójkąt BOC jest równoramienny o ramionach BO i CO będących promieniami okręgu. Z twierdzenia o kącie środkowym i wpisanym wynika, że \(\displaystyle{ |\angle BOC|=2\cdot|\angle BAC|=2\cdot 20^o=40^o}\). Stąd i ze twierdzenia o sumie miar kątów w trójkącie dostajemy \(\displaystyle{ |\angle CBO|=|\angle BCO|=\frac{180^o-|\angle BOC|}{2}=\frac{180^o-40^o}{2}=70^o}\).
ODPOWIEDZ