Styczne do okręgu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
mathew694
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 8 gru 2008, o 23:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bolec

Styczne do okręgu

Post autor: mathew694 »

Średnicą okręgu jest odcinek o końcach A i B. Napisz rownianie stycznych do okręgu w pkt. A i B gdy : A=(-2,3) B=(4,-1)

Proszę o pomoc
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Styczne do okręgu

Post autor: Sherlock »

Możesz np. tak:
1. Wyznacz równanie prostej AB.
2. Pierwsza styczna to prosta prostopadła do prostej AB i przechodząca przez punkt A, druga styczna to prosta prostopadła do prostej AB i przechodząca przez punkt B.
mathew694
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 8 gru 2008, o 23:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bolec

Styczne do okręgu

Post autor: mathew694 »

no wlasnie wiem ale nie pamietam wzrou na prostopadłą. tylko tego potrzebuje
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Styczne do okręgu

Post autor: Sherlock »

Prosta prostopadła do prostej \(\displaystyle{ y=ax+b}\) ma współczynnik kierunkowy \(\displaystyle{ a'=- \frac{1}{a}}\). Współczynnik b wyliczysz podstawiając dany punkt.
ODPOWIEDZ