romb i powstaly w nim romb
romb i powstaly w nim romb
Kąt rozwarty rombu ABCD ma miarę 120°, a bok rombu jest krótszy od dłuższej przekątnej o 2 cm. Wiedząc, że punkt O jest punktem przecięcia się przekątnych rombu, oblicz obwód czworokąta, którego wierzchołkami są środki odcinków AO, BO, CO, DO.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
romb i powstaly w nim romb
\(\displaystyle{ a}\) - bok rombu i jednocześnie krótsza przekątna (trójkąt o bokach \(\displaystyle{ a}\), \(\displaystyle{ a}\), bok krótsza przekątna jest równoboczny)
\(\displaystyle{ d}\) - dłuższa przekątna
\(\displaystyle{ \begin{cases} ( \frac{1}{2}a )^2+( \frac{1}{2}d )^2=a^2 \\ a+2=d \end{cases}}\)
Policz bok i obwód danego rombu
szukany romb jest podobny do danego w skali \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ d}\) - dłuższa przekątna
\(\displaystyle{ \begin{cases} ( \frac{1}{2}a )^2+( \frac{1}{2}d )^2=a^2 \\ a+2=d \end{cases}}\)
Policz bok i obwód danego rombu
szukany romb jest podobny do danego w skali \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)