Prostokąt i romb, długość boków

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
suspectnick
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 3 lis 2009, o 17:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 9 razy

Prostokąt i romb, długość boków

Post autor: suspectnick »

Zad.
Środki boków prostokąta o obwodzie równym 28 cm są wierzchołkami rombu o boku a=5 cm. Oblicz długość boków prostokąta.

Jaki układ równań muszę ułożyć, aby rozwiązać to zadanie?
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Prostokąt i romb, długość boków

Post autor: Sherlock »

W "narożnikach" prostokąta masz cztery przystające trójkąty prostokątne.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Prostokąt i romb, długość boków

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ x,y}\) - boki prostokąta

\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x+2y=28 \\ (\frac{1}{2}x)^2+ (\frac{1}{2}y)^2=5^2 \end{cases}}\)
suspectnick
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 3 lis 2009, o 17:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 9 razy

Prostokąt i romb, długość boków

Post autor: suspectnick »

Dziękuję za odpowiedź, jestem bardzo wdzięczny ; )
ODPOWIEDZ