Witam. Nie mogę poradzić sobie z takim oto zadaniem:
Pole trójkąta prostokątnego wynosi 24, a długość jego przeciwprostokątnej 10. Oblicz Długośći przyprostokątnych tego trójkąta.
Wiem, że taki sam temat już jest, ale nie pomógł mi ;/ Próbowałem już na wszystkie sposoby. Dorysowywałem sobie linie tak, żeby wyszedł prostokąt, ale do niczego nie doszedłem.
Trójkąt prostokątny
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
Trójkąt prostokątny
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}a \cdot b = 24 \Rightarrow a= \frac{48}{b}}\)
\(\displaystyle{ a^2+b^2=10^2}\)
\(\displaystyle{ \left(\frac{48}{b} \right)^2 + b^2 = 100}\)
\(\displaystyle{ 2304 + b^4 = 100b^2}\)
\(\displaystyle{ b^4 - 100b^2 +2304=0}\)
rozwiazujesz równanie i otrzymujesz
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=8 \\ b=6 \end{cases} \ lub \ \begin{cases} a=6 \\ b=8 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ a^2+b^2=10^2}\)
\(\displaystyle{ \left(\frac{48}{b} \right)^2 + b^2 = 100}\)
\(\displaystyle{ 2304 + b^4 = 100b^2}\)
\(\displaystyle{ b^4 - 100b^2 +2304=0}\)
rozwiazujesz równanie i otrzymujesz
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=8 \\ b=6 \end{cases} \ lub \ \begin{cases} a=6 \\ b=8 \end{cases}}\)
Trójkąt prostokątny
nie no minusy nie mogą być, bo to są odcinkiLongines pisze:Brakuje jeszcze par z minusami (-)
teraz to banalne dla mnie jest, ale nie mogłem wpaść na ten trop ;/
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 11 cze 2009, o 22:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 4 razy
Trójkąt prostokątny
W trójkącie: nie
W pojęciu matematycznym: tak
Często zapomina się o minusach w tego typu równaniach. To nie było zwrócenie błędu przedmówcy, tylko zwrócenie uwagi na szczegóły. w podobnych równaniach bez określania figur. Ot, taka uwaga na przyszłość
W pojęciu matematycznym: tak
Często zapomina się o minusach w tego typu równaniach. To nie było zwrócenie błędu przedmówcy, tylko zwrócenie uwagi na szczegóły. w podobnych równaniach bez określania figur. Ot, taka uwaga na przyszłość