Oblicz miary kątów równoległoboku
-
- Użytkownik
- Posty: 92
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 5 razy
Oblicz miary kątów równoległoboku
Dwie wysokości równoległoboku są długości h_1 = 3 i h_2 = 6, a jego obwód wynosi 36. Oblicz miary kątów tego równoległoboku.
- Elvis
- Użytkownik
- Posty: 765
- Rejestracja: 17 paź 2004, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 89 razy
Oblicz miary kątów równoległoboku
Wydaje mi się, że między wysokościami i między bokami równoległoboku jest taka sama proporcja. Wtedy, co łatwo obliczyć, boki sa długości 12 i 6. Na bok o długości 12 (nazwijmy go a) spada długość h1 (ta krótsza), a owa wysokość z bokiem b (krótszym) i pewną częścią boku a tworzy trójkąt prostokątny. Zakładając, że kąt alfa to kąt między bokami a i b mamy coś takiego:
sin(alfa) = 3 / 6
sin(alfa) = 1/2
Z tego już można zgadnąć, ile wynosi alfa, ale pewnie nie o to chodzi, więc jeszcze pomyślę.
sin(alfa) = 3 / 6
sin(alfa) = 1/2
Z tego już można zgadnąć, ile wynosi alfa, ale pewnie nie o to chodzi, więc jeszcze pomyślę.
-
- Użytkownik
- Posty: 92
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 5 razy
Oblicz miary kątów równoległoboku
Już wiem, jak to rozwiązać.
Obliczyłem długości boków równoległoboku, następnie skorzystałem z twierdzenia Pitagorasa, dalej z twierdzenia cosinusów i wyszło tak jak wyjść powinno, czyli po 30 i 150 stopni.
Dzięki za odpowiedź Elvis.
Obliczyłem długości boków równoległoboku, następnie skorzystałem z twierdzenia Pitagorasa, dalej z twierdzenia cosinusów i wyszło tak jak wyjść powinno, czyli po 30 i 150 stopni.
Dzięki za odpowiedź Elvis.