Trapez i pola trójkątów

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
boreas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 16 wrz 2008, o 22:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: poznan
Podziękował: 2 razy

Trapez i pola trójkątów

Post autor: boreas »

W trapezie ABCD przekątne przecinaja sie w punkcie E.Wykaż że pole trójkąta AED jest równe polu trojkąta EBC.
Ostatnio zmieniony 24 lis 2009, o 16:31 przez lukki_173, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać działy.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Trapez i pola trójkątów

Post autor: Sherlock »


Trójkąty ADB i ACB mają równe pole (wysokość opadająca na wspólny bok AB jest równa wysokości trapezu). Od pola obu trójkątów odejmujemy pole trójkąta AEB, zatem...
boreas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 16 wrz 2008, o 22:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: poznan
Podziękował: 2 razy

Trapez i pola trójkątów

Post autor: boreas »

tak jest z trapezem rownoramiennym a jak to bedzie w przypadku trapezu prostokatnego i dlaczego suma pol tych dwóch trojkatow dzieli sie na dwie rowne polowy?
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Trapez i pola trójkątów

Post autor: Sherlock »

boreas pisze:tak jest z trapezem rownoramiennym
tak jest z każdym trapezem. Przeczytaj jeszcze raz powyższy post. Narysuj wysokości h opadające z wierzchołków C i D. Trójkąty ADB i ACB mają równe pole ( \(\displaystyle{ P=\frac{1}{2} \cdot h \cdot |AB|}\)). Pola trójkątów AED i BEC otrzymasz po odjęciu od odpowiedniego trójkąta pole trójkąta AEB.
boreas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 16 wrz 2008, o 22:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: poznan
Podziękował: 2 razy

Trapez i pola trójkątów

Post autor: boreas »

dzieki za podpowiedz wszystko zrozumialem jestem przeziebiony i kontaktuje troche z opoznieniem
ODPOWIEDZ