szcześciokąt foremny

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
eerroorr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 366
Rejestracja: 8 kwie 2006, o 09:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 58 razy
Pomógł: 10 razy

szcześciokąt foremny

Post autor: eerroorr »

Sześciokąt foremny o boku 4cm jest opisany na okręgu. Oblicz długość okregu.
Jak to moge zrobić najłatwiej?
Czesio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 30 wrz 2005, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 6 razy

szcześciokąt foremny

Post autor: Czesio »

Promień okręgu jest równy \(\displaystyle{ r=\frac{1}{2}a\sqrt{3}}\) To wynika z tego, że trójkąt o wierzchołkach w środku okręgu, punkcie styczności i wierzchołku sześciokąta, to trójkąt 90-60-30.
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

szcześciokąt foremny

Post autor: mat1989 »

\(\displaystyle{ r=\frac{a\sqrt{3}}{2}\\O=2\pi r\\O=2\pi\frac{a\sqrt{3}}{2}\\O=4\pi\sqrt{3}\\O\approx 21,75}\)cm.
ODPOWIEDZ